Hævemidler

Når man bager har man brug for noget der kan få brødet (og kager) til at hæve, ellers ender man med noget der ikke er spiseligt. Der finde mange midler til at fremme hævning. Her er en kort gennemgang.

Hævemidler

Et par forskellige hævemidler

Gær er det simpleste middel til at få dej til at hæve. Når det er sagt så skal det tilføjes at gær ikke bare er gær. Der findes mange forskellige slags gær på markedet. Fra det helt basale standard gær fra De Danske Gærfabrikker A/S til spændende og meget forskellige økologiske gær fra f.eks. Skærtoft Mølle. Gær egner sig især til brød der skal hæve hurtigt.

Surdej er en mælkesyre bakteriekultur lavet af de naturligt forekommende gærbakterier der findes i melet samt vand og ilt. Surdej kræver længere hævning end gær. Generelt bliver surdejsbrød bedst ved hævning i mindst 16 timer. Surdej kan købes eller fremstilles let selv. Surdej kan let holdes ved lige så man altid har noget klar til bagning. Læs mere om surdej her.

Bageferment består af økologisk grahamsmel, ærtemel, udvalgte honningtyper og vand som har gennemgået en gæringsproces. Herefter bliver det er tørret og formalet. Det, der adskiller bageferment fra gær, er en større andel af en speciel mælkesyrebakterie (pediococcus pentosaceus) og en anden type gærcelle end almindelig bage gær. At bage med bageferment kræver flere steps end bagning med surdej. Bageferment kan købes i helsekostbutikker. Læs mere om bageferment her

Spontan hævning eller hvad nu vil kalde den hævemetode hvor man bruger melets egne gærbakterier enten med eller uden tilsætning af f.eks. honning til at fremme væksten.

Bagepulver bruges næsten udelukkende til kager. Bagepulver er ren kemi. Du kan læse mere om bagepulver her.

Andre metoder. Der findes flere andre metoder til hævning. Natron, hjortetakssalt og piskede æggehvider er bare nogle af dem.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i FAQ. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s